Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар

♦Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар санитариялық қағидаларын бекіту туралы (скачать документ)

♦Новые санитарные правила «Санитарно-эпидемиологические требования к объектам образования» (скачать документ)

 

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің бұйрығы

2017 жылғы 16 тамыздағы № 611.

Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде тіркелген

2017 жылғы 13 Қыркүйек № 15681

 

"Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар"

113. Білім алушылар мен тәрбиеленушілердің тамақтануында ауыл шаруашылығы мақсатындағы ұйымдарда, оқу-тәжірибелік және бақша учаскелерінде, білім беру ұйымдарының жылыжайларында өсірілген өсімдік тектес азық-түлік шикізатын оның сапасы мен қауіпсіздігін растайтын көрсетілген тамақ өнімдерін зертханалық-аспаптық зерттеу нәтижелері болған кезде пайдалануға жол беріледі.

114. Білім алушылар мен тәрбиеленушілердің ас блогының өндірістік үй-жайларында болуына және оларды тамақ дайындауға, көкөністерді тазалауға, дайын тағамды таратуға, нан кесуге, ыдыс жууға, өндірістік үй-жайларды жинауға байланысты жұмыстарға тартуға жол берілмейді.

115. Сусындарды құю тікелей тұтынушының ыдысына (стақандар, стақандар) жүзеге асырылады, тарату алдында жалпы контейнерге құюға жол берілмейді.

116. "С" витаминімен витаминдеу осы Санитариялық қағидаларға 9 – қосымшаның 2–нысанына сәйкес "С" витаминінің тәуліктік нормасы есебінен мектеп жасындағы балаларға арналған-70 мг, "С-витаминдеу" журналына деректерді енгізе отырып, балалар тәулік бойы болатын ұйымдарда жүргізіледі.

117. Тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттары өндіруші (дайындаушы) белгілеген жарамдылық мерзіміне сәйкес келеді.

118. Тез бұзылатын тамақ өнімдерін сақтау төмен температуралы тоңазытқыш жабдықтарында және (немесе) тоңазытқыш камераларында және (немесе) тоңазытқыштарда жүзеге асырылады. Температураны бақылау үшін термометрлер орнатылады. Сынап термометрлерін пайдалануға жол берілмейді.

119. Қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында тәрбие және білім беру объектілеріне жол берілмейді:

1) дайындау және өткізу:

йогурт, сүзбе, айран;

толтырылған құймақ;

Флот стиліндегі макарон;

сельцев, форшмаков, желе, паштетов;

кремі бар кондитерлік өнімдер;

кондитерлік өнімдер мен кәмпиттер (шоколад, кәмпиттер, печенье) тұтынушылық қаптамада;

жеміс сусындары, квас;

қуырылған өнімдер;

жұмсақ пісірілген жұмыртқа, глазурь жұмыртқалары;

күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қаймақ пен майонез қосылған салаттар;

окрошки;

саңырауқұлақтар;

өнеркәсіптік емес (үйде) тамақ өнімдерін дайындау;

жылдам құрғақ тағам концентраттарына негізделген бірінші және екінші тағамдар

дайындау;

газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды суларды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (тоник) сусындарды, концентрацияланған диффузиялық шырындарды (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда);

фаст-фуд: гамбургерлер, хот-догтар, чиптер, крекер, киришек;

ыстық тұздықтар, кетчуптер, ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша) ;

2) пайдалану:

термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;

суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті;

ауыл шаруашылығы жануарларының аурушаңдығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері;

тілді, жүректі қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстардың қосалқы өнімдері;

өнімді жануарлардың еті және механикалық сүйектен жасалған құс еті;

құс етінен коллаген бар шикізат;

қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстарды сою өнімдері;

генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) генетикалық түрлендірілген көздері бар шикізат;

құрамында темірі бар дәрумендермен, жоғары және бірінші сұрыпты бидай ұнының минералдарымен байытылмаған (бекемделмеген) тұз.

120. ЖОО-ны қоспағанда, білім беру объектілерінде тамақ өнімдерін өткізетін автоматтарды орнатуға жол берілмейді.

121. Жаппай сауықтыру рәсімі ретінде оттегі коктейльдерін сатуға жол берілмейді.

122. Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты тұлға осы Санитариялық қағидаларға 9-қосымшаның 3-нысанына сәйкес тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау журналына жазбалар енгізе отырып, дайын тағамдардың сапасын органолептикалық бағалауды жүргізеді.

Тамақтану сапасын мерзімді бағалауды бракераж комиссиясы жүргізеді, оның құрамы медицина қызметкерін, әкімшілікті, өндіріс меңгерушісін және ата-аналар комитетінің өкілін міндетті түрде қоса отырып, объект басшысының бұйрығымен айқындалады.

123. Күн сайын аспазшы ас блогында нақты мәзірге сәйкес дайын өнімнің тәуліктік сынамаларын қалдырады. Сынамалар қақпағы бар таза (қайнатумен өңделген) шыны ыдысқа алынады (гарнирлер жеке ыдысқа алынады) және тоңазытқыштың арнайы бөлінген орнында +20С - тан +60С-қа дейінгі температурада сақталады. тәуліктік сынамалар келесі күні немесе демалыс күндерінен кейін дайындалған тағаммен ауыстырылғанға дейін кемінде жиырма төрт сағат сақталады (демалыс күндерінің санына қарамастан)- сәйкесінше таңғы ас, түскі ас, түстен кейінгі тағамдар немесе кешкі ас.